Als hij alleen al chips eet, erger je je groen en geel aan het krakende geluid dat hij produceert. Als zijn telefoonnummer op je display verschijnt, dan neem je liever niet meer op. Je pleurt bovendien liever uit bed dan dat je hem liefdevolle handen tegen jouw huid voelt. Je relatie heeft z’n langste tijd gehad, maar hoe kom je er zonder kleerscheuren uit?

Het antwoord? Niet. Waar gehakt wordt, vallen nu eenmaal spaanders. Verbreek je een relatie, dan ontkom je niet aan het toebrengen van pijn en verdriet. Hoe je je boodschap ook verpakt, het zal niet zachtjes aankomen. ‘Ik was niet goed genoeg. Was ik dat wel, dan was hij bij me gebleven.’ Dit is precies wat hij waarschijnlijk denkt (of je heel charmant toeschreeuwt). Het feit dat jij niet meer van hem houdt, reflecteert hem onbewust op zichzelf. Zou jij ook doen. Deze gedachte is logisch, maar terecht is ‘ie zeker niet.

Het punt is: iedereen heeft het recht om beslissingen te nemen over zijn of haar leven. Je bepaalt zelf welke weg je inslaat, en alleen bij iemand blijven om diegene niet te kwetsen, slaat nergens op. Dan wordt het een Pika party en die zijn doorgaans feestelijker zijn dan een begrafenis 🙂

Meer handige tips

Tijdens je leven verander je. Soms ten goede, soms ten kwade. Zo gebeurt het dat je ineens minder met elkaar gemeen hebt. Dat jij enthousiast vertelt over je brute sessie in de sportschool terwijl hij boven zijn bord spaghetti in slaap kukelt. Andersom neem jij in gedachten de voetbaluitslagen van gisterenavond door op het moment dat hij passioneel vertelt over zijn nieuwe cursus bloemschikken. Ondanks jullie eerdere connectie kunnen jullie elkaar niet meer vinden. Dat heeft niets te maken met wiens schuld het is.

Soms voel je het gewoon niet meer. Die verbondenheid die jullie in eerste instantie bij elkaar bracht, kan verslappen. Hoe mooi, sexy, intelligent en grappig je vriend mag zijn, en hoeveel skills hij ook met hem tong heeft. Het is niet alsof je het zelf zo fantastisch leuk vindt dat de relatie uiteindelijk mislukt is. Op een gegeven moment is het tijd om allebei een andere richting in te slaan. Al helemaal als ‘ik hou van jou’ steeds meer als een leugen voelt. (Sex met je ex: de spelregels)

Hoe je het nieuws ook brengt, dump hem als een echte gentleman. Houd er vooraf rekening mee dat hij dit op zichzelf reflecteert. Verzeker hem er in ieder geval van dat het niet aan hem ligt (oké, dit is een cliché, maar clichés worden alleen clichés omdat ze waarheid bevatten) maar aan jou. Tenzij het natuurlijk gewoon een venijnig, geniepig serpent van de bovenste plank is. In dat geval moet je maar zo denken: het komt niet door jou dat er gewoon niet met hem samen te leven valt. Zeg wat je te zeggen hebt, en maak dat je wegkomt. In alle andere gevallen: betrek het verbreken van de relatie op jezelf. Dan valt er niet te discussiëren (jouw gevoel is nu eenmaal jouw gevoel) en heb je de grootste kans dat het servies heel blijft. Voel je dan ook niet schuldig. Je hebt alle recht om je eigen leven in te richten. Probeer er alleen wel zeker van dat je er alles aan hebt gedaan voordat je de ramen van hem leven met geweld inslaat.

Het is geen goed idee om hem te dumpen terwijl je nog ligt na te hijgen van een stomende sexpartij. hij gaat zich gegarandeerd gebruikt voelen. Dat is dus een verre van tactisch moment. Geef ook niet toe dat je er al langer over nadenkt. Zeker weten dat ze jullie laatste weken beschouwt als één grote leugen. Je weet vast wel dat de meeste mannen van overdrijven een kunst maken. Wil je het écht eerlijk houden, geef hem dan ook geen valse hoop. Je bent er klaar mee, dus wees daar duidelijk in. Kies tot slot een goede plek uit. Thuis voelt hij zich beter dan middenin een restaurant.

Over de schrijver van dit artikel

Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wil. De praatjes blog van Pikalilly is wil blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen en de gelijkheid. Dagelijks probeert de redactie hier leuke artikelen te plaatsen om jou te informeren en te interesseren.